Wednesday, March 24, 2010

Kucing saya sudah mati :(



Ini kucing aku.. Nama dia Arttu.Lahir tak ingat bila tapi siap ada surat beranak smuanya lah. Medical Card pun ada.Jantina- Jantan/mandul (sian dia). Tiap2 bulan pi cucuk tapi bila dah sampai kat tangan bapak aku, x mampu nk bawa pi klinik bulan2. mahal.hehe
Asal kucing ni aku pon tak pasti dr mana tapi tuan dia yang sebenar dah balik ke England. So tuan dia pas kat bapak aku suruh jaga sebab dia x boleh bawa Arttu ni balik sana.Sebab tuan dia dh kena bawa 20 ekor kucing yang amat besar dan gebu balik kesana. Arttu ni lah yang paling kecik.

Masa mula-mula sampai kat umah aku mmg dia agak ganji, biasalah umah baru. Asyik2 nak mencakar je keje...Bahasa Melayu pon x paham.haha.. Lepas 4 tahun dok umah aku br lah dia paham Bahasa Melayu..Maknanya kucing aku paham 2 bahasa la kan? Dasyatkan? hehe

Tiba-tiba 3 hari lepas Arttu x lalu makan, x larat nak bangun.So bapak aku ckp Arttu dh sakit. Tapi tak pasti dia sakit apa.Badan tak de bengkak2.Dulu mak aku ckp dia pernah kena batu karang, tp dia dh ok dah sebab dia makan rumput dia tu. So semalam pagi aku rasa perut dia dh start mengeras dan dia x larat langsung nk angkat badan dia.Aku usap badan dia kepala dia sambil menagis.Sedih sangat tengok muka dia.Lepas balik keje aku tgk dia dh terlantar dah...Langsung x bermaya.Aku angkat dia letak atas kain patu aku balut dia sebab dia kesejukan.Pagi tadi (aku dh nagis dah nieee..aduiii haii) aku tgk dia still berbalut dgn kain yg aku balut dia malam tadi, tapi dia x bernyawa dah..aku pegang perut dia, aku usap kepala dia tp dia x gerak....kerasa sangat badan dia. Kat hidung dia dh ada semut..(aaarrghhhh aku nagis lagii)

Tadi call bapak aku..dia ckp dh tanam kat belakang umah...
Selamat tinggal Arttu....

28 comments:

Deana Nadween said...

ciannye die...sabar yeee babe..

Riena said...

thanks De...sedih sangat niee..

anil lutaze said...

ouh sgt sedih...dulu kami bela berpuluh2 kucing..tp kucing kesygn dok dlm rumah...dan mati sekor demi sekr sebab dah tua n usia belas2 thn..

yg plg tersyg 2006, mati terkulai layu di riba saya...dan saya demam berhri2..sedih sgt..

takziah utk arrtu.. nak nanges rasanya T___T

Riena said...

anilll....sedihnyaa. mati kat riba tu yg x tahan.kalau saya pon demam.ni pon tadi dalam train nages lagi.malu jee..

fikaryna said...

sedihnya..sabar banyak2 okeh..redha kan dia pergi..

phia said...

riena, phia nye kucing (boo) mati kena langgar. dulu masa duduk rumah bujang hse mate tak perasan dia keluar. puas pia cari rupanya dia dah mati. sempat bela dia setahun lebih je :"(

arghh sedihnya. sedangkan kucing sakit pun dah nangis.

Riena said...

ryna.. thanks saya redha

phia..sakit lagi menyayat hati.kalau boleh mati terus.yg pasal langgar tu baik mati terus juga kalau dia meggelupur sakit lagiii rasa nk nagis kesian.

arthu ni suka sambut kami kat pintu. kalau saya atau mak ke ayah balik mesti dia sambut kat pintu dpn. skrg x de lagii :(

NahWaL said...

sian kamu.dulu aku bela kucing , nama dia jack. dari aku form 2 sampai aku umur 22 . sayang gile hokay. dia kena FIV macam HIV untuk orang.

then time mati tu semua orang nanigs tak henti2. macam adik kot . lama jugak takda kucing sebab taknak heartbroken. now aku ada jamiey :D

Riena said...

lamanyaaa ko x bela kucing kan..
jamiey ni pon tgu masa gak.. aku fobia pon ada.sedih dowh tgk dia masa sakitttt

NahWaL said...

time diorang mati memang kita sedeh kan. then selalu je teringat2 dia macam dia tu family member kita. oways ada time kita sedeh ke apa kan. lepas jack aku ada jack jr. pon mati kena virus. pastu aku takmoh dah, sampai ada jamiey. dah macam baby dah dalam umah tue. tido tengah2 antara mak aku and ayah aku haha

Riena said...

lagi sedih kalau mcm ni nok.dh la dok dalam umah.tido satu katil plak tu.aku kesian sgt tgk muka kucing.mmg teringt muka dia minta makanan,mengiau ngiau..arrgghhhhhhhh sedih gilanyaaaaaaa....

NahWaL said...

at least dia tak sakit dah kan? ko nangis je , nanti lega. aku dulu tengok gambar dia je mesti nangigs. pk jack je mesti nangis. nangis gile2 lak tue..huhu..dari kecik tu bela, dari perot mak dia.

Riena said...

aku tau ko mmg lagi sedih sbb ko tgk gmbr mesti nagis..aku tgk gmbr x nagis.tp masa nk taip blog cite pasal dia aku nagis....taip kat comment fb pon nages...

nurarinab said...

sedihnye..now i miss my cat!!

Nad Nazira said...

dear..sedey jugak. kebetulan lak kite kehilangan kucing pada mase yang same. macam orang giler jugakla menanges sebab kucing mati. sape tak paham konfem kate org macam kite nih giler.

Riena said...

i miss my cat too..sob sob

nad- kita x gila..tp kita saya dia sangat2...kan?

OpiYa OneL said...

sabar ye riena. Pya dulu tak bela kucing, tp bela hamster. tp mati kene makan kucing. huuu~ sedey sgt. seminggu pya ngan mak abah termenung teringt kat hamster tu. dah la sgt gemok!

Cik Belle said...

sedeyhnyer... teringat jugak kat kucing kesayangan kite.. pon dah mati. sobs.

Nadya said...

sedihnyee..i pun baru kehilangan kucing..name die kiki..xblk2 lepas kuar..xde dah nak sambut dpn gate..naik kete jln2..sedih sgt..sampai skang kalu tgk pic die mesti berjurai..kalu tingat mesti bergenang..=(

sama2 kite redha ye..

Riena said...

opiya- hamster pon org sayang juga kan? member punya adik pon bela hamster, lari tah kemana.nagis x hingat

bella- rest in peace..:( rasa2 dia tau tak kita teringat kat dia?

nad- org curi agaknyaa.makcik saya punya kucing 2 ekor mmg besar sangat, ilang ada org jahat curi. dia langsung x lalu nk makan.

ReYNa said...

siannya..baca ur entry ni pon dh nangis niii

Riena said...

reyna- alah alahhh nagis pulak dia. x tgk pon dh nagis kan.say ani yg tgk lagi lah :(

ElyaElmo said...

sian nyee...takziah k(boleh ucapkan takziah ke?)...
nnt dh lama2 sket beli kucing baruu tau...;)

mamaelly said...

waaaaaaaaaaaaa nape elly pun meleleh air mata baca entry nie...sejak peknen gegirl ni kan..jadi bertambah2 suka kat kucing..kalau jumpa kucing kat mane2..mesti cakap kat perut " baby..ada nyiaw nyiaw la..pasti bby kompom kick2" waaaaa

ederq said...

:((
sedihnya riena. teringat kucing i ofy. pun perut keras mcm tu.

sebah hairball ke apa eh?

RIP arrtument

Nad Nazira said...

sayanggggggggggggggggg sangat! konfem. hehe. lately bizzy ehhhh..dah jarang update.. *wink

Queen W said...

waaaaaaaa.............y??y???did i passed thru u blog??waaaaaaa.........sedeynye...serius tgh nanges=(
p/s:u blog is fine..just i cant take story bintang mati..waaaaaaa

lin butterfLYNN~~ said...

sedeynyer :'(