Thursday, January 21, 2010

Terlarang..AWAS!!

a) PEMBATALAN NOTIFIKASI PRODUK KOSMETIK ATAS ISU CAMPURPALSU

Para pengguna dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan terlarang, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.

Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.

Tahun 2009

Bil Nama produk No. notifikasi (NOT) Bahan kimia yang dikesan
1 Felisa Gentle Peeling Solution NOT07080210KE Tretinoin
2 Krim Malam Rahsia Rimba NOT080801112K Hydroquinone
3 Biocosmet Whitening Essence
Cream
NOT07122920KE Hydroquinone
4 ~H2O+ Waterwhite Brightening
Night Cream
NOT04102838KE Hydroquinone
5 Magixpress Lightening Plus NOT07121009KE Hydroquinone
6 A.Vant Cream NOT05022860KE Tretinoin
7 Eriesya Spa Beauty Cream NOT07122412KE Hydroquinone
8 Natasya Krim Herba NOT07090337KE Hydroquinone & Tretinoin
9 Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya NOT03090150KE Tretinoin
10 Ratna Sari Whitening Night Cream NOT080700826K Tretinoin
11 ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream NOT04082451KE Hydroquinone
12 Chantique - Whitening Night Cream NOT04121404KE Tretinoin

Tahun 2008

Bil Nama produk No. notifikasi (NOT) Bahan kimia yang dikesan
1 Khazanah White Pembersih
Wajah
NOT05040954KE Hydroquinone
2 Gloskin Krim Malam & Siang NOT05082557KE Hydroquinone
3 Reena's Astringen Lanjutan NOT05010659KE Hydroquinone
4 Skin Desires Deep Whitening
Cleansing Milk
NOT07020213KE Hydroquinone
5 EETYE Whitening Cream NOT06080859KE Hydroquinone
6 O'Lynn Skin Lightening Cream NOT06110164KE Tretinoin

Senarai ini dikemaskini pada November 2009

b) PEMBATALAN PENDAFTARAN PRODUK SEMULAJADI (TRADISIONAL) ATAS ISU CAMPURPALSU

Para pengguna dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk semulajadi (tradisional) seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut didapati mengandungi bahan kimia, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk semulajadi (tradisional). Penggunaan produk semulajadi (tradisional) yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.

Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.

Tahun 2009

Bil Nama produk No. pendaftaran (MAL) Bahan kimia yang dikesan
1 Phyto-Hape MAL05101774T Sibutramine
2 Phyto Shape MAL20051399TE Sibutramine
3 Etumax Eurycoma Active Plus MAL05101707T Sildenafil analogue
4 Loong Choo Brand Reh Bih Ho Herbal Tea MAL20001175T Paracetamol
5 Jinglida MAL07031203T Aminotadalafil
6 Bodybeaus MAL06030982TCS Sibutramine
7 Eng Luan Codyceps, Chuanbei Plus Cough Pill 3.5gm MAL19992654TC Diphenhydramine
8 Senna Plus Capsule 400mg MAL06100615TC Sibutramine

Tahun 2008

Bil Nama produk No. pendaftaran (MAL) Bahan kimia yang dikesan
1 Ju Purt Jen Chin Yen (Cap Fuu Cheng) MAL19971673T Ephedrine
2 Bionex MAL20041038TC Sibutramine
3 Edoly Kapsul MAL07090970T Chlorpheniramine
4 Pronoton MAL20033871T Sildenafil & analogue
5 Venergy capsule 300mg MAL04125617T Sildenafil analogue
6 ML Spring Returns MAL06121139T Sildenafil analogue
7 ML Viraken capsule MAL05041920T Sildenafil analogue
8 Tribulus Plus capsule 400mg MAL06081348TC Sildenafil analogue
9 Epimedi Plus capsule 400mg MAL06100617T Sildenafil analogue
10 Primalex MAL06121124T Sildenafil analogue
11 Spartan MAL06121203TC Sildenafil analogue
12 Xiao Tang Ling MAL20031850T Glibenclamide
13 Xanthium plus MAL06100693TC Ibuprofen & Budesonide


16 comments:

nurarinab said...

banyak sungguh yg terlarang..semua mcm produk local je kan..thanx 4 d info tho :)

Riena said...

ha'ahh ni semua local punya wak.. web m'sia..

Nurulhuda|Adlie said...

riena, mana update wedding ni? nak marah la.. hehe.. setahun sekali update ni.. tapi bab mengomen mmg no 1 kan, eh do email back, miss talking to u, privately, hahaha.. ada cerita ceriti mau digosip2.. :)

hanim said...

ergh.. byk nye.. thanks riena post this info! :)

Riena said...

huda- akakakak nk gelak dulu laaa.. eee malas betul la saya nk update. comment org punya mmg saya suka..nti saya update kalau betulllll2 free..huhuh. wokeh bebeh..nti kita email2 yaa.. dada

hanim- ur most welcome. untuk kita bersama tau..

fikaryna said...

tq sharing d info..nasib baik x guna none of d list..

Riena said...

ur most welcome.. me too ryna.. :)

Nurulhuda|Adlie said...

mana ada kita penah email la, wahaha kita kan asik komen kat blog tapi tak publish komen, kan?

eh dah jumpa pelamin, caterer ek?

amik sape yeeee? sila bgtau..

i pelamin pun dah book but i have story about it la.. hehe..

yada said...

http://derqdnl.blogspot.com/

u try baca, i pun secara tak sengaja jumpa bila bloghopping, then i pun email2 ngan dia, and ada satu lg blog, dia mmg amik nurularbee cumanya dia tak complain but i ask her opinion

aah yelah mama dia msak, lupaaa!!!

Riena said...

thanks yada...how to connect with u?

littlephia said...

derang ni seme senang2 je cari untung tapi barang di campurpalsu. isk.

Riena said...

mmg pun phea... kena check sekali jee..patu buat lagii..apa nk takuttt. tp ada je org still guna.

anil lutaze said...

hui..serius x tahu....gile ah...byk tuu..

Riena said...

ya anill.. hati2 yaaa...:))

cik ika said...

yela..temulawak yg budak2 sekolah suka pakai pun diharamkan. ish2.. tp still ada lg kat pasaran malaysia ni rasanya..

Riena said...

ika... mmg ramai budak2 seolah pakai skrg.mybe dorg x tau sbb benda alah ni cpt dpt kesan..tp utk jangka masa panjang mmg sakit laa..